Wontons met dipsaus

6 personen

Borrelhapje

 

Ingrediënten:

 

Met kip:

  • 1 pakje wonton vellen
  • 200 gr kipfilet
  • ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel gemberwortel
  • 1 theelepel sambal oelek of ½ rood Spaans pepertje
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 sjalotjes of 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

 

Bereidingswijze:

 

Snijd de kipfilet in grote stukken en hak ze met de gemberpoeder, sambal, ketoembar, de grof gesneden sjalot, de grof gesneden knoflook, peper en zout in de foodprocessor tot een samenhangend gehakt. Leg de wontonvelletjes op het werkvlak en schep in het midden van ieder velletje een flinke theelepel van het kippengehakt. Bestrijk de velletjes met behulp van een keukenkwastje rond de vulling met wat water en vouw de vier punten van het deegvelletje naar elkaar. Maak voorzichtig buideltjes van en zorg dat de vulling goed is opgesloten.

Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de wontons met niet te veel tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

 

Met garnalen:

  • 1 pakje wonton vellen
  • 150 gr Noorse garnalen of Hollandse garnalen
  • 2 bosuitjes
  • ¼ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel gemberwortel
  • 1 theelepel ketoembar / korianderpoeder
  • 1 theelepel maïzena
  • zout
  • peper
  • 1 ei

 

Bereidingswijze:

 

Garnalen fijnhakken. Bosuitjes schoonmaken en in flinterdunne ringetjes snijden. In kom garnalen, bosui, ketoembar, gemberpoeder en maïzena door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In kommetje ei loskloppen. Wontonvelletjes op werkvlak leggen. Elk plakje bestrijken met losgeklopt ei. In het midden van elk deegplakje 1 eetlepel garnalen mengsel scheppen. Deeg rond vulling omhoog vouwen tot buideltjes dichtdrukken.

Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de wontons met niet te veel tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

 

Met gehakt:

  • 1 pakje wonton vellen
  • 200 gr gehakt
  • 1 theelepel paprika poeder of kerriepoeder
  • maggie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 sjalotjes of 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

 

Bereidingswijze:

 

Snijd de ui heel fijn. Meng het gehakt met de ingrediënten en de ui. Leg de wontonvelletjes op het werkvlak en schep in het midden van ieder velletje een flinke theelepel van het gehakt. Bestrijk de velletjes met behulp van een keukenkwastje rond de vulling met wat water en vouw de vier punten van het deegvelletje naar elkaar. Maak voorzichtig buideltjes van en zorg dat de vulling goed is opgesloten.

Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de wontons met niet te veel tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

 

Dipsaus:

  • 6 eetlepels sojasaus
  • ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel vers geraspte gemberwortel
  • 1 theelepel sambal oelek of ½ rood Spaans pepertje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gembersiroop of ½ eetlepel honing

 

Bereidingswijze:

 

Roer de sojasaus, gemberpoeder, sambal, citroensap en gembersiroop door elkaar.

 

Tip:

Chilisaus, hete sambalsaus enz. is er ook lekker bij.