Pla samrod

8 personen

Hoofdgerecht vis

Thais

 

Ingrediënten :

 

  • 2 (rode) uien
  • 3 groene spaanse pepers
  • 5 rode spaanse pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 citroenen
  • 6 eetlepels olie
  • 2 theelepels laos
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels chinese sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • enkele druppels rundvleesbouillon
  • 2 theelepels aardappelmeel
  • 2 pakken diepvries scholfilets
  • 8 takjes koriander

 

Bereidingswijze :

 

Uien pellen en in vieren delen. Van 3 groene en 3 rode pepers zaadjes verwijderen en in stukjes snijden. Teentjes knoflook pellen en fijn hakken. Citroenen uitpersen. Uien, pepers en knoflook in de keukenmachine (of staafmixer) tot een grof mengsel malen.

In een wok 2 eetlepels olie verhitten. Uimengsel en laos ca. 5 minuten heel zachtjes bakken. Bruine suiker erdoor roeren. Blijven roeren tot suiker is opgelost. Toevoegen: citroensap, sojasaus, suiker, 5 druppels vloeibare bouillon en 2 eetlepels water. Aan de kook brengen en saus op hoog vuur ca. 2 minuten goed door laten koken. Al roerende aardappelmeel aan saus toevoegen en blijven roeren tot het een lichtgebonden saus is. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Van rest rode pepers zaadjes verwijderen en in de lengte in smalle reepjes snijden. Tot gebruik afgedekt bewaren.

Vis in ca. 1 uur laten ontdooien.

Grote schaal voorverwarmen. Saus opnieuw opwarmen. Vis droogdeppen met keukenpapier.

In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten. Helft van vis in ca. 6 minuten gaar bakken, halverwege voorzichtig keren. Vis uit pan op keukenpapier laten uitlekken. Op dezelfde manier rest vis bakken. Vis op warme schaal leggen. Saus nogmaals doorroeren en over vis schenken. Garneren met reepjes rode peper en takjes koriander.