Goe lu yuk

4 personen

Hoofdgerecht vlees

Chinees

 

Ingrediënten :

 

  • 300 gr hamlappen
  • 1 eetlepel chinese sojasaus
  • 1½ eetlepel sherry
  • 50 gr suiker
  • Peper en zout
  • 75 gr maizena
  • 2 theelelpels bouillonpoeder
  • ¾ dl azijn
  • 1½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 kleine ui
  • ¼ winterwortel
  • ¼ rode spaanse peper
  • 1 rode paprika
  • 1 lente uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 schijfje verse gember
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel aardappelmeel

 

Bereidingswijze :

 

Vlees in plakjes van 1cm snijden en daarna in blokjes van 2 x 2 cm snijden.

In kom 1 eetlepel water, sojasaus, ½ eetlepel sherry, 1 theelepel suiker, peper en 1 eetlepel maizena door elkaar roeren. Vlees erdoor scheppen en ca. ½ uur laten marineren.

Intussen in pan 1 dl water met bouillonpoeder, azijn, tomatenpuree en de rest van de suiker aan de kook brengen. Al roerende de suiker oplossen. Op smaak brengen met zout en peper.

Ui pellen en in vieren snijden. Uipartjes uit elkaar halen. Wortel schoonmaken,in lengte halveren en in dunne halve plakjes snijden. Spaanse peper in lengte halveren en zaadjes verwijderen. In dunne reepjes snijden. Paprika schoonmaken en in kleine reepjes snijden. Lente-ui in stukjes van 1 cm snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen. Gember heel fijn snijden. Rest van maizena op bord strooien.

In frituurpan vet verhitten tot 175 graden.

Intussen in wok of braadpan 2 eetlepels olie verhitten. Gember en knoflook ca. ½ minuut bakken. Ui, wortel, paprika en spaanse peper al omscheppend ca. 2 minuten op hoog vuur bakken. Zoetzure saus en 1 eetlepel sherry toevoegen en aan de kook brengen. Groenten in ca. 3 minuten beetgaar koken.

In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel water tot een glad papje roeren. Al roerende zoveel van dit papje door de groente roeren tot de groentesaus mooi gebonden is. Op smaak brengen met sojasaus en zout.

Lente-ui erdoor scheppen. Vlees in zeef laten uitlekken en blokjes door maizena wentelen. In frituurpan vlees in ca. 2 minuten goudbruin frituren. Op keukenpapier laten uitlekken. Vlees op warme schaal leggen en saus erover schenken.

Lekker met bami of nasi, kroepoek en atjar.