Miso soep met tofu en prei

4 personen

Kleine gerechten

Japans

 

Ingrediënten :

 

  • 225 gr tofu
  • 1 jong preitje
  • 1½ eetlepel rode miso
  • 8½ dl dashi

 

dashi-bouillon:

  • 1,7 liter water
  • 10 gr kombu
  • 2x 15 gr gedroogde bonitovlokken

 

Bereidingswijze :

 

Doe 1 liter water in pan en voeg de kombu toe. Breng alles langzaam aan de kook.

Verwijder de kombu vlak voordat het water begint te koken.

Voeg de bonitovlokken toe. Breng het water volledig aan de kook. Neem dan de pan onmiddellijk van de hittebron af. Laat de vlokken opzwellen.

Schenk de dashi door een met een schone doek belegde zeef.

Doe weer water in een grote pan en voeg de geweekte kombu toe en de gewelde bonitovlokken en verwarm alles tot het kookpunt. Draai de hittebron laag en laat de bouillon ca. 20 minuten trekken, tot hij voor eenderde gedeelte is ingekookt.

Voeg de gedroogde bonitovlokken toe en neem de pan onmiddellijk van de hittebron af. Laat de bonitovlokken weer zwellen. Schenk de bouillon door een met een schone doek belegde zeef.

Was de prei en snijd hem in dunne ringen. Verdeel de ringen prei over 4 soepkommen. Snijd de tofu in kleine blokjes en verdeel deze eveneens over de 4 soepkommen.

Verwarm de dashi in een kleine pan. Doe wat van de warme dashi in een kom en klop er met een garde de miso door. Schenk het misomengsel bij de soep en laat deze niet meer koken.

Schenk de dashi over de tofu en prei in de soepkommen.

Serveer de soep direct.